Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


sunnuntaina, elokuuta 10


 

Hate Directory - Vihaa internetissä

Joskus internetissä surffatessa saattaa eksyä sivulle, jonka sisältö hätkähdyttää. Tällaisia sivuja ovat mm. neekeri (nigger) ja juutalaisvitsejä viljelevät sivustot. Samaan kategoriaan kuukuvat tietysti lukuisat rasistiset ja natsismia ylistävät sivut.
Internetin Hate Directory antaa mainion läpileikkauksen ko lajityypistä. Sivustoa tarkastelee kuin hännästä riiputettua outoa eläintä. Sivuston kokoaja Raymond A. Franklin perustelee sivustonsa laatimista historiallisuudella. �Kysymyksessä on historiallinen dokumentti�, kirjoittaa Franklin.
Franklin listaa myös kiitettävällä tavalla sivustot, joilla seurataan vihan lietsontaa internetissä. Samoin kuin vihaiset uutisryhmät ja chatit.

Vapaassa maassa
Ei liene kovin outoa, että suurin osa viharyhmistä toimii Yhdysvalloissa ja ryhmien jäsenet edustavat valkoihoisia – miehiä. Tosin mukana on myös muutamia feministiryhmiä.
Tyypillisimmillään ryhmien ideologia on valkoisen miehen ylemmyyteen perustuvaa loihtimista. Sisällöltään lapsellista ja ylitseampuvaa.
White Power- ajatusmaailman lisäksi viharyhmien kohteita ovat uskovaiset, uskonnottomat, juutalaiset, islaminuskoiset, luonnonsuojelijat, kapitalistit, sosialistit, roomalaiskatoliset, luterilaiset , Mossad, CIA – me kaikki voimme tuntea itsemme vihatuiksi. Eriskummallisin löytö on National Socialist Hitler Youth Legion, jonka linkki ei tosin toiminut. Pahimmilaan sivut ovat läpileikkaus huonoa teinihuumoria ja mauttomuuksia: Katso TÄSTÄ

Lue suomeksi

Oik. yo Martina Temmes on laatinut harjoitusseminaarityönä hyvän selvitykset vihanpidosta internetissä. Työ on nimeltään: Internet, rasistien vaikutuskanava - onko sananvapaudella rajoja?
-Amerikkalainen ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal Center on tutkimuksissaan löytänyt Internetistä noin kaksisataa erilaisten rasististen ja äärioikeistolaisten järjestöjen kotisivua. Nämä järjestöt voidaan luokitella seuraaviin ryhmiin: nationalistit, terroristit ja anarkistit, uusnatsit, juutalaisten kansanmurhan kieltäjät ja vallankumoukselliset liikkeet (Simon Wiesenthal Center, report 1996) .
Nämä ryhmittymät ovat ottaneet Internetin tarjoamat mahdollisuudet tehokkaasti käyttöön, kirjoittaa Temmes.
Temmes on myös huolissaan vihasivujen vaikutuksista:
-Interaktiivisten keskustelulinjojen kautta päästään pahaa-aavistamattoman yleisön keskuuteen levittämään omaa ideologiaa ja värväämään uusia jäseniä (Anti-Defamation League, report 1996). Esimerkiksi uusnatseillä on Internetissä omia uutisryhmään, kuten alt.politics.white-power. Monet vihan levittäjät ovat kuitenkin oivaltaneet, että näiden ryhmien kautta he eivät saa uutta verta järjestöihinsä. Mainitunlaisista uutisryhmistä on ainoastaan tullut fanaattisten natsien ja heidän yhtä vannoutuneiden vastustajiensa taistelutantereita. Temmes pohtii myös vihasivujen moraalista oikeutusta, Asia, josta on puhuttu aivan liian vähän julkisuudessa, vaikka esimerkiksi USA – Iraq soda olisi antanut paljon materiaalia. Tuntuukin siltä, että kilpailu uutisotsikoista on haudannut tämän – ja monta muuta tärkeätä näkökulmaa.. Temmes kysyy aiheellisesti.

Onko sallivalla suhtautumisella rasistisen ilmaisuun myös positiivisia vaikutuksia?

-Wojciech Sadurskin mielestä kaikilla ihmisilla on oikeus saada tietää mitä muut ihmiset ajattelevat heistä. Ja kääntäen, heillä ei ole mitään oikeutta tulla suojelluksi toisten ihmisten halveksivilta mielipiteiltä heistä itsestään. "We are entitled to know of the fact that some people hate our religion, sexual orientation,etc."
(Sadurski, 1994). Valtiovallan suojelu riistää ihmisiltä tämän tärkeän, vaikkakin masentavan tiedon.

-Toisaalta Sadurskin miellestä valtiovallan välinpitämättömällä suhtautumisella vihaa lietsovaan ilmaisuun saattaa olla myös positiivisiä vaikutuksia: ääriryhmien rasistiset kannanotot ehkä vahvistavat ihmisten anti-rasistisiä käsityksiä ja innosta heitä osallistumaan erilaisiin koulutusohjelmiin, joiden tarkoituksena on rasismin kitkeminen yhteiskunnasta, kirjoittaa Temmes
Lue lisää TÄSTÄ:
Alan Bitit

Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter