Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


keskiviikkona, elokuuta 20


 

Nyt iloisesti hakkeroimaan


Hakusanoja: hacking aibo, hacking virtual pet, hacker jokes, hacker funny, hacker anecdots, hackin human rights

Eilinen Ilta-Sanomat kertoi etusivullaan, että �Häiriköt tärvelivät julkkisten nettisivuja�. Jutussa käytettiin sanaa hakkeri. Sisäsivun jutusta ilmeni, että joku oli arvannut Frederikin (Olen komikymppinen, Ramaja…) hallintatunnuksen, jolla pystyy vaihtamaan salasanan. Tämän jälkeen häirikkö oli päässyt vaihtamaan Reetun etusivun.
Tapaus ei missään tapauksessa täytä hakkeroinnin tunnusmerkkejä. Kysymys on muodoltaan lähinnä koulaisjäynästä.

Pahat ja ilkeät hakkerit
Suomalaisessa julkisuudessa hakkerit ovat pahoja rikollisia, jotka tekevät tietomurtoja, turmelevat kalliita järjestelmiä ja toimivat yhteistyössä rikollisjärjestöjen kanssa. Tämä on siis suurelle yleisölle syötetty kuva.
Akateemisen väen ja alan ammattilaisten keskuudessa taas keskustellaan pikkuriulli somasti pystyssä hakkerietiikasta. Keskustelun aloitti Pekka Himasen kirja �Hakkerietiika ja informaatioajan henki�. WSOY 2001.

Himasen hakkerietiikan mukaisia asioita ovat:
-Intohimoinen suhde työhön, joka on jo arvo sinänsä
-Luova suhtautuminen asioihin ja halu päteä julkisesti
-ja halu jakaa osaamisensa muiden osaajien kanssa

Tämä hankkerikäsite on aivan toinen kuin iltapäivälehtien levittämä käsitys hakkereista.

Iloisesti hakkeroimaaan
Englanninkielinen sana hacker, hacking (naputtaa. koputtaa ..ottaa selvää) on paljon laajempi kuin mikä sisältö sanalle on Suomessa annettu. Puritaanisimmillaan hakkeri on henkilö, joka pystyy purkamaan tietokonekoodin, esimerkiksi pelit, muuttamaan koodia ja mahdollisesti jopa parantamaan.
Tästä käsite sitten laajentunut käsittämään lähes kaiken ei-tavanomaisen tietokoneen käytön.
�Pahojen� ja �ilkeiden� hakkereiden, nyt en tarkoita krakkereita, lisäksi on myös hyviä ja harmittomia ja vain vähän kiusallisia hakkereita. Mutta heistä ei juuri kukaan puhu.
Nämä hakkerit ovat kiinnostuneita kaikista laitteista ja järjestelmistä, jotka sisältävät muistia, mielellään ylimääräistä muistitilaa. Tähän luokkaan kuuluvat hakkerit ovat muuttaneet liikenneohjauksen liikennevaloja, muuttaneet valouutisten uutisia, muuttaneet äänimeilin äänitiedostoja ja säikytelleet ihmisiä väärillä ja turhilla hälytyksillä.
Tämän joukon tekosia voidaan kutsua sanoilla tsoukki, jäynä, koiruus tai pila. Vahingot ovat useimmiten vähäisiä tai niitä ei ole mutta ne saattavat aiheuttaa makean naurun.

Hacking virtua pets
Aivan oman luokkansa muodostavat hakkerit, jotka peukaloivat esimerkiksi Aibo-koiran ja erilaisten virtuaalisten lemmikkien koodeja. Tätä alalajia kutsutaan nimellä virtual pet hacking.
Lajityyppi on kasvamassa. Mitä enemmän esimerkiksi kotitalouksiin tulee muistia sisältäviä kaluja ja laitteita, sitä suuremman suosion tällainen hakkerointi saavuttaa. Itse odotan suurella mielenkiinnolla ensimmäisiä uusia hakkereista, jotka ovat päässeet peukaloimaan ns. digitaalisia talojärjestelmiä. Jutun sisältönä voisi olla vaikkapa, että �talojärjestelmän näytölle ilmestyi hämähälkki väärinpäin�.

Rauhan ja vapauden puolesta
Vielä tulee mieleen yksi lähes täysin uutisoimaton hakkeriryhmä eli ne hakkerit, jotka ovat asettaneet tietonsa ja taitonsa ihmisoikeuksien puolesta. Tällainen on esimerkiksi Hacktivismo nimellä kulkeva ryhmä. Ryhmä julistaa huoneentaulussaan hiukan yliampuvasti:

� We are HACKERS and we are HACKTIVISTS. Our mandate is to keep the Internet free, healthy, and adventurous. We will not be bullied. HACKTIVISTS are not the ones who decided to shackle free speech and the open exchange of ideas.�

Yksi Hacktivismon suuria saavutuksia on Camera/Shy tekniikka, jonka avulla voi valokuvaan piilottaa salaisia viestejä. Toinen ohjelman käyttäjä voi lukea viestit. Viestin kirjoittajan jäljittäminen palvelimelta saattaa viedä aikaa. Tällaista ohjelmaa kutsutaan yleensä nimellä steganography application. Koodi kehitettiin alunpitäen kiinalaisille maan huonon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Mikään ratkaisu vapaaseen viestintään ei Camera/Shy ole, mutta kertoo Hacksimon päämääristä. Muitakin samanlaisia ryhmiä löytyy etsimällä.

Alan Bitit

Hacktivismo
Internet security News
Camera/Shy

Hacking for human rights?
Hacking for human rights
Hacking for a better world

Mitä muuta:

Hacking Aibo
Hacking virtual pets

Hacker anecdoter
Hacking Smiley

Defacement
Hacker terminology

Lukisin mielelläni Sinun hakkerilöydöistäsi internetistä

AlanLinks to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter