Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


perjantaina, syyskuuta 19


 

Sumuvalkokangas kiehtoo mielikuvitusta

Voit valita sanalistasta haluamasi sanat ja siirtää ne leikepöydälle ctrl+c ja sieltä Suomi24 hakukenttään komennolla ctrl+v. Jos haluat hakea lisää, palaa takaisin Plokkaa sivulle.

sanat: sumuvalkokangas läpi kuljettava valkokangas ilmassa leijuvat kuvat fog screen fogscreen

Sanomalehti Pohjalainen kertoo perjantaina 19. syyskuuta sumuvalkokankaasta. Lehden mukaan Tampereella kehitettyä sumuvalkokangasta pidetään maailmalla vuosikymmen merkittävämpänä innovaationa esitystekniikan alalla.
Veden ja sähkön avulla muodostetaan projisointipinta, jonka uskotaan aikanaan toimivan vaikkapa kodin mediakeskuksen näyttönä. Keksinnön kaupallistamista varten on perustettu Seinäjoelle Fog Screen Oy. Keksintö on herättänyt valtavan kiinnostuksen sijoittajien joukossa. Rahaa on tarjolla myös viihde-eloktronikkajäteiltä.

Valkokangas sumusta

Innovaation tekninen toteutus on varmasti innovaatio vailla vertaa. Samoin keksinnön markkinointi. Itse ajatus projisoida kuva sumu- tai savupilveen on ikivanha. Jotkut tutkivat ovat väittäneet että jo tuhansia vuosia sitten muinaisessa arabiassa maagikot osasivat tehdä varjokuvateatteria savupilveen. Tästä tekniikasta on meille jäänyt muistoksi tarina Aladdinin taikalampusta.
Itse asiassa nykyisen Sinain erämaan alueella kasvaa pensaskasvi, jonka itiöt saattavat syttyä palamaan. Seurauksena on voimakas savunmuodostus. Ehkäpä joku muinainen erakko tai pappi on nähnyt ilmiön ja oivaltanut että se voidaan ottaa palvelemaan uskonnollista käyttöä,
Vieläkin on eri kansojen riiteissä tapana heittää nuotion tuhkaan voimakkaasti savua muodostavia lehtiä ja oksia. Nykyinenkin diskomaailma käyttää savua ja siihen heijastettavia efektejä.
Tämä ei tietenkään himmennä innovaation kaupallista ja teknistä merkitystä mutta herättää kyllä kysymyksen siitä, että miksi asiaa ei ole oivallettu aikaisemmin. Ihmismieli on käyttänyt tätä projisointi-ideaa hyväkseen muinaisista tarinoista aina Tähtien sodan R2D2 robottiin.
On helppo ennustaa että ensin innovaatio otetaan käyttöön yleisötilaisuuksissa. Sieltä se siirtyy nopeasti mainosvälineeksi, jonka lävitse voidaan ajaa ja kävellä ja ehkä lopulta innovaatio arkipäiväistyy osaksi kotitalouksien viihdekeskusta.

Innostusta
"Innovaatiosta kertonyt lehdistötiedote tammikuulta kertoo innovaation herättämästä innostuksesta:
Keksintö toimii kuin mikä tahansa valkokangas, paitsi että sen läpi voi työntää käden tai kävellä, tuntematta silti mitään. Vaikutelma on suorastaan taianomainen, sillä kuvat näyttävät leijuvan ilmassa. Sumuvalkokangas muodostuu puhaltimilla aikaansaadusta pyörteettömästä ilmavirtauksesta, johon on lisätty sumua erillisistä suuttimista. Pyörteetön sumuvirtaus ja sitä suojaava ilmavirtaus pitävät sumuvalkokankaan litteänä ja tarkkapiirtoisena pintana. Sumuvalkokankaalle voidaan heijastaa filmiä tai yksittäisiä kuvia kuten esimerkiksi virtaava koski tai taideteos, joiden läpi katsojat voivat kävellä. Valkokangas on läpikuljettavuuden lisäksi täysin myrkytön, turvallinen, särkymätön ja äärimmäisen kevyt."

Fogscreen
Sumuvalkokangas
Walk thru fog-screen (myös video )
More news
Wired News

Alan Bitit
Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter