Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


perjantaina, lokakuuta 10


 

Että huominen muistaisi

Jos et löydä etsimääsi asiaa sivun yläosasta, vieritä sivua alaspäin kunnes löydät etsimäsi kohdan. Tai käytä selaimen omaa Muokkaa/Etsi toimintoa kirjoittamalla estimäsi sana hakukenttään. Jos et vieläkään löydä, tutki arkistoa.
Valitse sanalistasta haluamasi sanat ja siirtää ne leikepöydälle ctrl+c ja sieltä Suomi24 hakukenttään komennolla ctrl+v. Jos haluat hakea lisää, palaa takaisin Plokkaa sivulle.

Sanat: suomalaisen kirjallisuuden seura kansanrunousarkisto kirjallisuusarkisto suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus aineistot kansallisbibliografia käännöstietokanta folkloristinen tutkimus perinteen tallennus ohjattu keruutoiminta muistitietoaineisto vastaajaverkosto perinnearkisto suullinen perinne kansanmusiikki kansatieteelliset kuvaukset elämäkerrat muistitieto käsikirjoitukset äänitteet videot kuvat lähdeaineistot kirjailijat kulttuurihenkilöt kirjalliset yhdistykset yleisluettelo kirjakokoelmaluettelokuvaluettelo kirjailijahaastatteluluettelo leikekokoelmaluettelo

SKS on kansakunnan muisti
Tiesitko että Elias Lönnrot keksi sanan kirjallisuus? Tämä ja monta muuta mielenkiintoista asiaa on talletettu SKS:n nettisivuille. SKS on tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö.
SKS:n keskeistoiminnot liittyvät kansanperinteen, kielen ja kirjallisuuden tutkimukseen ja tunnetuksi tekemiseen.
SKS on tutkimus- ja tietokeskus, jossa toimii Kansanrunousarkisto ja Kirjallisuusarkisto sekä kirjasto, joka on erikoistunut kirjallisuuden- ja kulttuurien tutkimukseen. SKS:ssa toimii myös FILI - Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus.
Näistä varsinkin Kansanrunousarkisto tavoittaa ns. tavallisen kansalaisen. Kansanrunousarkisto kerää perinne- ja muistitietoaineistoja eri menetelmin. Ohjattu keruutoiminta on nykyisin painottunut valtakunnallisten perinnekeruiden järjestämiseen. Arkisto ylläpitää aktiivisesti myös omaa vastaajaverkostoaan.
Kansanrunousarkistossa on jatkuvasti meneillään erilaisia perinnekeruu kampanjoita, joihin jokainen voi osallistua. Tämän vuoden aikana päättyneissä keruissa kyseltiin mm. ikimuistoisista kahvihetkistä ja lasten hautajaisleikeistä. Ikimuistoiset kahvihetket tuottivat materiaalia 145 vastaajalta yhteensä 1365 sivua. Kyselyyn lasten hautajaisleikeistä osallistui 49 vastaajaa ja kysely tuotti 190 sivua.

Sinäkin voit osallistua

Käy kurkkaamassa josko sivuilta löytyisi perinnekeräys, johon Sinä voit osallistua. Suomi on tunnetusti maailman etunenässä, mitä tulee kansanperinteen keräämiseen. Työ ei lopu koskaan ja varsinkin nyt verkkojen aikakaudella on entistä helpompi saattaa perinnetieto tutkijoiden ulottuville.
Kirjoittamisen historian lähdeaineistojen keruu
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus (KOTUS) vetoavat Sinuun kirjoittamisen historian lähdeaineistojen tallentamiseksi arkistoon.
Suomalaisten lukutaidon omaksumisesta tiedetään paljon. Sen sijaan tietoa siitä, miten suomalaiset oppivat kirjoittamaan, on toistaiseksi vähän. Mitä ja miten tavalliset ihmiset kirjoittivat jokapäiväisessä elämässään? Mihin ja miksi suomalaiset kirjoitustaitoaan käyttivät?

Keruuohjeita
Kansanrunousarkisto ottaa jatkuvasti vastaan suullista perinnettä käsikirjoituksina, kuvina ja äänitteinä. Jokainen kansanperinteen tallennuksesta kiinnostunut voi lähettää aineistoa.
Kansanrunousarkisto kerää mm. tarinoita, uskomuksia, taikoja, leikkejä, vitsejä, lauluja, sananparsia ja arvoituksia, muistitietoa juhla- ja merkkipäivien vietosta sekä kuvauksia ihmisten arkisesta elämänmenosta.

Kirjallisuusarkisto
Verkossa olevien luetteloiden avulla saa selville keiden ja mitä aineistoja Kirjallisuusarkistossa on. Vuoden 2000 alusta aineistojen kuvailutiedot on tallennettu arkistotietokantaan. Tietokannan arkistomuodostajien ja arkistojen perustiedot luovutetaan määräajoin Arkistolaitoksen kotisivuillaan ylläpitämään Yksityisarkistorekisteriin (YAREK).

SKS

Kalevala


Kokosi
Alan Bitit
Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter