Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


keskiviikkona, lokakuuta 8


 

Ihmiset karkotettiin kotisaareltaan

Jos et löydä etsimääsi asiaa sivun yläosasta, vieritä sivua alaspäin kunnes löydät etsimäsi kohdan. Tai käytä selaimen omaa Muokkaa/Etsi toimintoa kirjoittamalla estimäsi sana hakukenttään. Jos et vieläkään löydä, tutki arkistoa.
Valitse sanalistasta haluamasi sanat ja siirtää ne leikepöydälle ctrl+c ja sieltä Suomi24 hakukenttään komennolla ctrl+v. Jos haluat hakea lisää, palaa takaisin Plokkaa sivulle.

Chagosin saaret sijaitsevat Intian valtameressä. Saariryhmän suurin saari on nimeltään Diego Garcia . Runsaat 30 vuotta sitten amerikkalaiset karkottivat brittien suostumuksella saarelaiset kodeistaan. Syynä oli amerikkalaisen tukikohdan rakentaminen saarelle. Saariryhmään kuluu noin 65 saarta, joista Diego Garcia on suurin (44 neliökilometriä) Alueen koko on n, 50.000 neliökilometriä mutta kiinteän maan osuus on vain 63,17 neliökm. Saarelaisten karkottaminen kodeistaan oli rikos ihmisyyttä kohtaan.

Uskomaton ja surullinen tarina
NatiWeb in sivuilta voi lukea monta uskomatonta ja surullista tarinaa. Kansanmurhat, pakkosiirrot, maan ryöstäminen, orjuuttaminen ja nöyryytykset ovat edelleen osa maailmanpolitiikkaa. Klikkaamalla sivuston Links linkkiä ja edelleen Human Rights Organization linkkia löytää vaatimattoman linkin, jonka tekstissä todetaan:

�The Chagossians are the natives of the Chagos Archipelago in the Indian Ocean. 100% of the Chagossians have been sent in exile to make way for a military base on the biggest island: Diego Garcia�

Kansa siirrettiin lentokentän tieltä
Siis kokonainen kansakunta on siirretty sotilaallisista syistä kodeistaan jonnekin muualle. Oliko asia siirron tapahtuessa etusivun uutinen kaikkialla maailmassa niin kuin sen pitäisi olla? Minulla ainakaan ei ole mitään muistikuvaa asiasta. Luin chagolaisista ensimmäisen kerran eilen (7.10. 2003).
Suomalaiset tiedotusvälineet eivät ole juuri Chagoa huomioineet. Saarelaisten tukalaan asemaan ovat reagoineet lähinnä Human Right kaltaiset järjestöt. Chagolaisen asia on ollut ainakin kerran esillä EU:ssa

KIRJALLINEN KYSYMYS E-3771/00
esittäjä(t): Patricia McKenna (Verts/ALE) komissiolle
(4. joulukuuta 2000)
Aihe: Chagos-saarten Ilios-kansan tilanne
Komission jäsen Pinheiro vastasi kysymykseeni Chagos-saarten Ilios-kansan tilanteesta (H-0833/98) (1).
Ison-Britannian oikeuslaitos on perjantaina 3. marraskuuta päättänyt, että Chagos-saarten alkuperäiset asukkaat ajettiin laittomasti asuinsijoiltaan USA:n ilmavoimien tukikohdan tieltä ja pakotettiin maanpakoon
EU:n ulkopuolelle Mauritiukselle ilman oikeutta palata kotimaahansa. Voiko komissio ilmoittaa,
miten se aikoo vastata tähän ja mihin toimiin se aikoo päätöksen johdosta ryhtyä?
Asiasta päättänyt brittiläinen tuomari Lord Justice Laws totesi, että saarelaisten karkottamiseen käytetty vuoden 1971 asetus oli ollut .karkea juridinen laiminlyönti..
Hän totesi tuomiossaan, ettei voinut ymmärtää perusteluja sille, miten kokonaisen kansan siirtäminen pois alueelta, johon he kuuluvat, voisiolla hyväksi alueen rauhalle, järjestykselle ja hallinnolle.
Millaisiin toimiin EU aikoo ryhtyä Isoa-Britanniaa vastaan, koska se on jatkuvasti rikkonut karkotettujensaarelaisten ihmisoikeuksia ollessaan EU:n jäsenenä?

(1)Suullinen vastaus 6. lokakuuta 1998.
Poul Nielsonin komission puolesta antama vastaus
(5. tammikuuta 2001)

Komissio tuntee Chagos-saarten tapauksen, muttei ole koskaan osallistunut virallisiin keskusteluihin asiasta.
Yhdistynyt kuningaskunta on brittiläisestä Intian valtameren alueesta vastaava julkinen viranomainen.
Chagos-saarten asukkaat ovat Yhdistyneen kuningaskunnan alaisia, ja saaret kuuluvat sen hallintovaltaan.
C 163 E/210 FI 6.6.2001 Euroopan yhteisöjen virallinen lehti

Näin siis EU:kin pesi kätensä Ilios-kansan kohtalosta.

Human Rights sivut hakunalla chagos

“The Chagossians do not necessarily want the Americans to withdraw from the Archipelago. They just want the right to live on all the islands of the Archipelago, except for the one island being used by the Americans. Now, after 34 years, the Chagossians are asking if they can finally be allowed to return to their homes.�

Perustietoa

Human Rights Databank
Observer
BBC News
Chagos
Diego Carcia
CIA Factbook

Alan Bitit
P.S Jos Sinulla on tiedossasi linkkejä tästä aiheesta, lisää ne TÄSTÄ:
Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter