Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


keskiviikkona, lokakuuta 8


 

Let us be united in our quest for justice, freedom & peace

Jos et löydä etsimääsi asiaa sivun yläosasta, vieritä sivua alaspäin kunnes löydät etsimäsi kohdan. Tai käytä selaimen omaa Muokkaa/Etsi toimintoa kirjoittamalla estimäsi sana hakukenttään. Jos et vieläkään löydä, tutki arkistoa.
Valitse sanalistasta haluamasi sanat ja siirtää ne leikepöydälle ctrl+c ja sieltä Suomi24 hakukenttään komennolla ctrl+v. Jos haluat hakea lisää, palaa takaisin Plokkaa sivulle.

Sanat: alkuperäiskansat alkuperäiskansa ihmisoikeudet oikeudet oikeus omaan maahan kieleen rotuun uskontoon

Yhteinen internettimme
Mitkä asiat yhdistävät Australian aboriginaaleja, Equadorin intiaaneja ja saamelaisia? Vastaus kuuluu tietysti – internet. Nativeweb.org on laaja kokonaisuus, joka pyrkii yhdistämään maailman alkuperäiskansat saman sateenvarjon alle.
Sivuston kautta pääsee käsiksi hyvin monenlaisiin resursseihin, joihin kuuluvat mm. laki ja oikeus, ruoka, musiikki, tavat ja uskonnot.
Alkuperäiskansoille sivusto tarjoaa mahdollisuuden saada äänensä kuuluville ja keskittää omat ressurssinsa yhteen ja samaan paikkaan. Tämä jälkimmäinen piirre lieneekin sivuston parasta antia.
Valtaväestöön kuuluvalle Nativeweb on oivallinen tutustumisretki alkuperäiskansojen ja sorrettujen kieli- ja muiden etnisten vähemmistöjenmaailmaan. Alkuperäiskansoista puhuttaessa tavallinen suomalainen pystyy luettelemaan ainakin saamelaiset ja joukon siperian vähemmistöjä sekä Etelä-Amerikan intiaanit.

Syrjityt
Nativewebin sivuilla on listattu 5002 ryhmää, jotka kokevat oikeuksiansa poljettavan. Klikkaamalla kohtaa Sami, saa esille neljä linkkiä, jotka johtavat Norjalaiselle Norwegian Wolfheart sivustoille,, joka ei toimi,
Saami Easterfestival sivustoolle, joka toimii. Kysymyksessä on sivu, joka mainostaa lähinnä vuoden 2004 Pääsiäispippaloita Kautokeinossa.
Tätä laajempi on Sami Instituhtta-sivusto, jonka parasta antia on linkkikokoelma edelleen muihin saamelaisresursheihin. Sivu on köyhästi toteutettu. Neljäs linkki lupaa johtaa Saamelaisparlamentin sivuille, mutta ei toimi.

5002 syrjittyä ryhmää
Sivuston Nations-Index johtaa kaikkiin 5002 resurssiin. Ei muuta kuin opiskelemaan.
Valtaenemmistöön kuuluvana on vaikeata arvioida sivun merkitystä jollekin Amazonin alueen intiaaniyhteisölle. Mutta jo se, että tällainen sivusto on olemassa on askel eteenpäin.
Sivuston resurssi alisivuilta kannattaa ehdottomasti tukia Nativewebbiin kirjoittautuneita henkilökohtaisia sivuja. Kuten voi odottaa, Yhdysvaltojen intiaanivähemmistö on sivustolla erittäin hyvin edustettuna. En etsimälläkään löytänyt ainuttakaan saamelais- tai romaanivähemmistöön kuuluvan suomalaisen yksityishenkilön sivua.

Määritelmä
YK:n erikoistutkija J. Martinez-Cobo on ehdottanut seuraavaa määritelmää alkuperäiskansoista:

"Alkuperäisillä yhteisöillä, väestöillä ja kansoilla on historiallinen jatkuvuus niistä yhteisöistä, jotka kehittyivät heidän alueillaan ennen valloitusta ja kolonialismia. Ne katsovat eroavansa nykyisten yhteisöjen tai niiden osien muista sektoreista. Ne muodostavat nykyään yhteisön ei-hallitsevan osan ja ovat sitoutuneet säilyttämään, kehittämään ja siirtämään tuleville sukupolville muinaiset alueensa ja etnisen identiteettinsä. Ne muodostavat perustan alkuperäiskansojen olemassaolon jatkumiselle kansoina sopusoinnussa näiden kulttuuristen mallien, sosiaalisten instituutioiden ja oikeuskäytännön kanssa."

Nativeweb
Alkuperäiskansat – Kepa
Maailman alkuperäiskansat
YK Tiedote alkuperäiskansoista
YK liitto
Globalisaatio
Uhanalaisten kansojen puolesta, Suomi

Alan Bitit

P.S Jos Sinulla on tiedossasi linkkejä tästä aiheesta, lisää ne TÄSTÄ:
Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter