Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


maanantaina, lokakuuta 27


 

Menneen maailman ääniä

Jos et löydä etsimääsi asiaa sivun yläosasta, vieritä sivua alaspäin kunnes löydät etsimäsi kohdan. Tai käytä selaimen omaa Muokkaa/Etsi toimintoa kirjoittamalla estimäsi sana hakukenttään. Jos et vieläkään löydä, tutki arkistoa.
Valitse sanalistasta haluamasi sanat ja siirtää ne leikepöydälle ctrl+c ja sieltä Suomi24 hakukenttään komennolla ctrl+v. Jos haluat hakea lisää, palaa takaisin Plokkaa sivulle.

Sanat: historian ääniä historiasta historiallisia menneeen maailman menneisyydestä historical audio voices sounds sound voice audio library resource archaicve history. database multimedia msu vincent voice library national voice library u.s. presidents spoken word recording recorded speech voices from history oral history sound archive audio tape collection conversations with history interviews clips

Internetin aarrearkkujen helmiin kuuluvat menneen maailman äänet. Äänet voivat olla puhetta, musiikkia, mekaanisia ääniä tai näiden yhdistelmiä. Pienellä vaivalla löydät internetistä puheita, jotka ovat muuttaneet maailmaa mutta myös aivan arkista puhetta vuosikymmenien takaa.
Äänten kultakausi alkaa II maailmansodan vuosina, jolloin dokumentaarista ääntä opittiin tallentamaan ns. pika- tai lakkalevyille. Toki tätäkin ennen ääntä oli tallennettu äänilevyille ja lieriöille. Mutta uusi äänitystekniikka mahdollisti äänityslaitteen viemisen ulos studiosta.

Internetin äänileikkeiden avulla on mahdollista kokea ihmiskuntaa järisyttäneet hetket uudelleen. Oli sitten kysymys John Kennedyn murhasta, Martin Luther Kingin �I have a dream�- puheesta tai ihmisen laskeutumisesta kuuhun.
Historialliset äänet tuovat myös korviimme kaikuja ihmiskunnan verisestä historiasta. Meillä on mahdollisuus kuunnella Adolf Hitleriä, Josif Stalinia, Vladimir Leniniä, Benito Mussolinia, Mao Tse Tungia…

Tee omat löytösi

Mitään yhtenäistä keinoa löytää menneisyyden ääniä ei ole. Sinun täytyy itse kehitellä sopivat sanayhdistelmät. Löytämistä helpottaa jos ottaa apusanoiksi sanat audio, voice library, resource ja archaicve sekä history. Voit myös liittää hakuun sanan database. Liittämällä hakuun sana database, pääsee tutkimaan mm. äänilevyarkistoja. News sanan liittämällä pääset tutkimaan uutisnauhoja.

Sanapareilla Hitler audio, Stalin audio, Nixon audio pääset suoraan ko. henkilöiden ääniarkistoihin. Suora haku world war II audio johtaa lukuisiin II maailmansodan arkistoihin. Hakuja miettiessä kannattaa käyttää mielikuvistusta.
Monesti ns. älykäs arvaus tai nopea assosiaatio johtaa todellisen aarteen äärellä. Mitä esimerkiksi arvelisit löytäväsi jos kirjoitat hakukaenttään sanat Orson Welles audio. Muista että myös soundrackit ovat historiaa.

Äänikirjastot muuttuvat ka kehittyvät nopeasti multimedian arkistojen suuntaan. Samalta sivulta voi katsella tai siirtää omalle koneelleen sekä ääntä, videoita että kuvia.

Mennyt maailma
Ylen Mennyt maailma radio-sarjan nettisivuilta on kuultavissa autenttisia äänikuvia. Mukana on sekä vakavampia että kevyempiä ääniä ja puheenvuoroja. Joitakin saattaa kiinnostaa esimerkiksi millainen ääni oli Armi Kuuselalla, varsinkin kun hänestä ilmestyy kohukirja vielä joulumarkkinoille. Kiinnostavia aiheita riittää aina Apollo 15 kuumatkasta lentokonekaappauksiin.

Ylen mennyt maailma
Arkistoituja ääniä / Tampereen yliopisto

BBC
BBC tarjoaa innokkaille kirjallisuuden ystäville vuosien varrelaa tekemiään kirjailijahaastatteluita. Sivulta voi kuunnella oman aikamme merkittävimpiä kirjailijoita eri puolilta maailmaa. BBC tarjoaa myös poliitikkojen, kuvataiteilijoiden, muusikkojen ja muiden merkkihenkilköiden haastatteluja kuultavaksi.

Audio inteviews BBC

Näillä pääset alkuun
The G. Robert Vincent Voice Library is the largest academic voice library in the nation. It is located on the fourth floor of the west wing of the MSU Library. It houses taped utterances (speeches, performances, lectures, interviews, broadcasts, etc.) by over 50,000 persons from all walks of life recorded over 100 years.
Vincent Voice Library
US, presidents
Nixon audio
Viewing and Listening to American Memory Collections
Save our sounds
Audio – video documents in ReaVideo
The Virtuala Gramophone
Music & Arts Library
Historical Audio
Historical Voices
Spoken World
Eye Witness to historyOral history of 1968
Conversations with history
BBC Audaio history
Historic Audio Archaives

Alan Bitit

P.S Jos Sinulla on tiedossasi linkkejä tästä aiheesta, lisää ne TÄSTÄ:
Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter