Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


lauantaina, lokakuuta 11


 

"Piipustelu ei ole pahe, se on taidetta ja elämäntapa"

Jos et löydä etsimääsi asiaa sivun yläosasta, vieritä sivua alaspäin kunnes löydät etsimäsi kohdan. Tai käytä selaimen omaa Muokkaa/Etsi toimintoa kirjoittamalla estimäsi sana hakukenttään. Jos et vieläkään löydä, tutki arkistoa.
Valitse sanalistasta haluamasi sanat ja siirtää ne leikepöydälle ctrl+c ja sieltä Suomi24 hakukenttään komennolla ctrl+v. Jos haluat hakea lisää, palaa takaisin Plokkaa sivulle.

Sanat: piippu piipun piiput chilumi chilumit piiputtelu, piipun sauhuttelu sauhut vetäminen pössyttely lataaminen rassaaminen krassaaminen rassi piippukivi puhdistus pesäputki pesäkauha piipputupakka varsi suora käyrä puolikäyrä piippumestari freehand bongit chilumit vesipiippu knaster turnera damiana yrttisekoitukset merenvahapiippu briari chumberland Missouri Meerschaums Billiard, Dublin Apple Pot Woodstock Poker smoking pipes bongs water tobacco

Minun mielikuvissani piipun sauhuttelun synonyymejä ovat miehekkyys, harkitsevaisuus ja mietteliäisyys. Jo pelkästään piipun lataaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Sytyttäminen harkintaa ja taitoa ja itse polttaminen – se vasta taitolaji onkin.
Piippu ei missään tapauksessa sovi naisen suuhun ellei sitten kysymyksessä ole vanha ja hampaaton sekä vääräleukainen ämmä. Aina silloin tällöin ovat nuoret – huomionkipeät naiset sauhutelleet piippua julkisuuteen päästäkseen. Piippu on ruma naisen suussa.

Nuoruuteni korkkipiippu
Tein ensimmäisen piippuni ollessani noin kymmenvuotias. Apua sain naapurin sedältä ja pihan isommilta pojilta. Piipun valmistus oli iso ja raskas projekti, joka kesti useamman päivän ajan.
Ensin tarvittiin iso ja aito pullon korkki. Sellainen löytyi muutaman päivän vaanimisen jälkeen alakerran tädin suuren kesäkaljapullon suusta. Kesäkaljapullon, sen vuoksi että samaa kaljaa myytiin myös joulukaljana. Etiketti vain oli erilainen.
Vielä tarvittiin lyijykynä, rautalankaa, kynttilä, tulitikkuja ja ikkunakittiä sekä linkkuveitsi. Linkkuveitsellä näverrettiin korkkiin piipun pesä, joka sitten esipoltettiin kynttilällä mustaksi. Rautalangalla työnnettiin lyijy pois kynänvarresta ja näin saatiin aikaan piipun varsi. Ikkunakittiä tarvittiin korkkipesän ja varren kiinnittämiseksi niin että piippu vetäisi hyvin.
Ikkunakitin hankkiminen ei ollut mikään helppo juttu. Se edellytti että alakerran täti lähtisi sekatavarakauppaan ostoksilla ja senkin jälkeen oli olemassa vaara että joku muu naapurin tädeistä näkisi kun menin kaapimaan kittiä ikkunapuitteista. Kaikki kuitenkin onnistui noin viikon ankaran puuhastelun jälkeen.
Piipputupakan saaminen ei ollut ongelma. Isän laatikossa oli monta toppaa Indiaa, Jymyä ja Pietarsaaren leikattua lehteä. Ensimmäiset savut kaupunginlahden rantapöheikössä ovat jääneet ikuisiksi ajoiksi mieleeni. Ai niin, varusteluetteloon pitää liittää vielä polkupyörä, jolla pääsi kaislikon reunaan.
Siitä alkoi kolmekymmentä vuotta kestänyt piiputtelu, joka päättyi kun viisastuin ja huomasin sauhuttelun terveydelle aiheuttamat haitat. Minusta ei kuitenkaan tullut intohimoista tupakoinnin vastustajaa niin kuin äkkikäännynnäisille usein käy. Muistan yhä rakkaudella ensimmäistä korkkipiippuani, jota sitten seurasi maissipiippu, halpa muovipiippu ja viimeisessä vaiheessa käsintehty.

"Piipustelu ei ole pahe, se on taidetta ja elämäntapa"!
Näin kirjoittaa piiputtelusta FL, kasvatustieteen lehtori Antti Kalliokoski omalla nettisivullaan:
�Tupakointi on haitallista terveydelle! En osaa sanoa, alottaisinko nyt, jos tietäisin sen, minkä tänään tiedän. Olen kuitenkin poltellut piippua jo niistä ajoista, jolloin tupakan haitoista ei oltu tietoisia. Saatettiinpa savukkeita jopa määrätä joihinkin keuhkovaivoihin. Ajat ovat muuttuneet ja tieto lisääntynyt.Itselläni piipunpoltto on kuitenkin ns. harkittu rikos.�, näin Kalliokoski.
Antti Kalliokosken nettisivut ovat oodi piipuille ja piiputtelulle. Sivuja tutkiessa huomaa yllättäen, että niinkin arkinen esine kuin piippu, voi olla esteettinen taideteos, joka oikein valittuna täydentää ja korostaa sauhuttelijansa persoonallisuutta. Kalliokosken piippusivuilla on runsaasti kuvia ja tietoja piipuista, piipputupakoista sekä perustietoa piipunpoltosta. Erittäin ansiokas on piippuaiheinen linkkikokoelma.
Antin piippusivut löydät TÄÄLTÄ

Piippumies
Nykyisenä terveysaikana julkisten piippumiesten sukukunta on lähes sukupuuton partaalla. Aikaisemmin oli toisin. Julkisia sauhuttelijoita riitti pakinoitsijoista ja tv:n sääprofeetoista Kalevi Sorsaan. Onneksi internet on tallentanut, joitakin mielenkiintoisia piippumiehiä. Etsin niitä hakusanalla piippumies sekä piippu. Tuloksena oli jopa kulttuurihistoriaa. Polttavathan piippua sekä Nuuskamuikkunen että komisario Maigret. Arvelen että näistä kahdesta Nuuskamuikkunen polttaa jotain muuta kuin tupakkaa.
Ensimmäisenä Suomi 24:n hakutuloksessa oli Aki Kalervo Vähäahon säveltämä samanniminen musiikkikappale. Muinaisessa neuvostokarjalassa syntynyt kirjallisuudentutkija Eino Karhu muistaa. että Elias Lönnrot oli piippumies.
Kaupunkilehti Tamperelainen kertoo numerossaan 8. syyskuuta 2003 tamperaisesta Matti Makkosesta, �josta tuli vuosikausiksi tamperelainen kummallisuus: baskeripäinen piippumies.
Tamperelainenhttp://www.tamperelainen.fi/archive/makkonen_matti.shtml
Turun tupakkakauppa
Tietoja piipuista


Muut röyhyttelijät
Aitoa piiputtelijaa kauhistuttaa kaikki muut röyhyttelijät, joista pahnan pohjimmaisena ovat tietysti kaikenlaiset chilumimiehet- ja naiset. Mutta koska tämänkin on osa piipunpolton kulttuuria, pantakoon pari linkkiä:
Piippu:com
Octarine
Huumesanasto
Sanastoa

Alan Bitit

P.S Jos Sinulla on tiedossasi linkkejä tästä aiheesta, lisää ne TÄSTÄ:
Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter