Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


maanantaina, lokakuuta 13


 

Robert Ingersoll ja hänen perillisensä

Jos et löydä etsimääsi asiaa sivun yläosasta, vieritä sivua alaspäin kunnes löydät etsimäsi kohdan. Tai käytä selaimen omaa Muokkaa/Etsi toimintoa kirjoittamalla estimäsi sana hakukenttään. Jos et vieläkään löydä, tutki arkistoa.
Valitse sanalistasta haluamasi sanat ja siirtää ne leikepöydälle ctrl+c ja sieltä Suomi24 hakukenttään komennolla ctrl+v. Jos haluat hakea lisää, palaa takaisin Plokkaa sivulle.

Sanat: Robert Ingersoll vapaa ajattelija vapaa-ajattelija kristinuskon vastustaja ateisti jumalankieltäjä ajattelija humanisti jumalaton jumalan kieltäjä vastainen taistelu helvetin rangaistukset tieteellinen ajattelutapa maailmankäsitys maailmankatsomus kirkon ja valtion erottaminen sitoutumaton uskontoon ideologiaan ajatuksen omantunnon vakaumuksen vapaus uskonnonvapaus skeptikko skeptinen uskontokuntaan kuulumaton humanismi sekularismi rationalistiliike

"Kun tulin vakuuttuneeksi, että maailmankaikkeus on luonnollinen - että kaikki aaveet ja jumalat ovat myyttejä, astui tajuntaani, sieluuni, jokaiseen veripisaraani vapauden tunto, tunne, ilo. Vankilani seinät murenivat ja sortuivat, tyrmä täyttyi valosta, ja kaikki teljet ja salvat ja kahleet muuttuivat tomuksi. Minä en ollut enää palvelija tai orja. Koko maailmassa - vieläpä koko äärettömässä avaruudessa ei minulla ollut herraa."
Robert Green Ingersoll, amerikkalainen
vapaa-ajattelija, kirjailija ja ateisti

Tunsiko Twain Ingersollin?
Olisi mielenkiintoista tietää, tunsiko Mark Twain (Samuel Langhorne Clemens) eversti ja vapaa-ajattelija Robert Ingersoll´in kirjoitukset. Tuntematta vastausta, tekisi mieli väittää, että kyllä tunsi.

�Minä uskon järkeen ja jos ajatteleminen tämän järjen lakien mukaisesti rangaistaan kadotuksella, niin minä menen totisesti mieluummin helvettiin järkevänä kuin taivaaseen ilman järkeä. �
�Minä en halua taivasta, jonka edessä minun täytyy luopua järjestäni, en onnea vapauttani vastaan, enkä kuolemattomuutta, joka vaatii minun luopumaan itsenäisyydestäni. Parempi muuttua mullaksi ikkunattomassa haudassa, johon ei ole muuta ovea kuin madon punainen suu, kuin kantaa vaikkapa jumalankin jalokivillä koristettua kaularengasta.�

Robert Green Ingersoll

Nämä kaksi lainausta sisältävät mielestäni tiivistettynä kaiken sen, minkä Twain kirjoitti �Matkakirjeitä maasta�- teoksessaan. Aika ei ollut kypsä julkaista teosta Twainin eläessä. Hän sinetöi teoksensa ja se avattiin vasta vuonna 1962. Ingersoll ei mitään häveliäisyyttä tuntenut.

Robet Green Ingersoll
Robert Green Ingersoll (1833-1899) on yksi vähiten tunnetuista 1800-luvun lopun ajattelijoista tänään. 1800-luvun loppupuolella hän oli ehkä tunnetuin amerikkalainen ajattelija. Vielä viime vuosisadan alkupuolella hän aiheutti runsaasti kohua kirjoituksillaan myös Suomessa. Erityisesti vanha suomalainen työväenliike otti tehtäväkseen Ingerssollin ajatusten ja maineen levittämisen.
Ingersollin kirjoista on ilmestynyt suomeksi ainakin seuraavat: Ingersoll, Robert G.: Jumalat ja Perkeleet. Oy Polytypos 1906, Pääkallot. Fitchburg, Massachusetts: Raivaaja 1907, Taivas ja helvetti. M.V. Vuolukka 1906 ja Valitut teokset. Tampereen työväen osuuskirjapaino 1906.
Hyvällä onnella voi Ingerssollin kirjoja löytää vielä antikvariaateista tai vanhojen työläisperheiden kuolinpesistä. Vaikka Robert Ingerssolin teoksie ei nukymaailma juuri enää tunne, on hän erittäin lainattu erilaisiaa sitaatti ja mietelausekokoelmissa.

Painu helvettiin
"Painu helvettiin!" - Nämä sanat lentelevät liukkaasti puheessamme. "Totta helvetissä!" "Ei helvetissä!" Totta vai ei? Tunnettu jumalankieltäjä, Robert Ingersoll, oli vasta lapsi, kun hänen pastori-isänsä kertoi helvetistä. Isä kertoi, että siellä oli pieniä vauvoja, jotka palaisivat siellä ikuisesti.

Pikku-Robert sanoi: "Jos Jumala tekee tuollaista, minä vihaan Jumalaa." Hän ei voinut käsittää tällaista räikeää epäoikeudenmukaisuutta. Isän kertoma tarina kieroutti hänen säkenöivän älykästä ajatteluaan. Hän omisti elämänsä kristinuskon ja sen Jumalan vastaiseen taisteluun. "Minä vihaan Jumalaa!"

Oliko Ingersolin isä yksin helvetti-näkemyksessään? Tuskin. Viime vuosisadan lastenkirja kuvaa helvettiä pikku lukijoilleen aluksi eloisin kertomuksin ja sitten sen kärsimyksiä näin: "Lapsi pieni, jos joudut helvettiin, paholainen on vierelläsi sinua pieksemässä. Hän lyö sinua joka hetki ikuisesti, koskaan lopettamatta. Miltä ruumiisi mahtaakaan näyttää, kun sitä on piesty lakkaamatta 100 miljoonaa vuotta?"
Adventtikirkon kirjoituksia
http://www.adventtikirkko.great.fi/net98/ohjelmat/net12.html
Hakusanalla Robert Ingersoll löydät Googlen avulla runsaasti englanninkielisiä sivuja. Voit tutustua hänen historiaansa ja kirjoituksiinsa ja tilata hänen kirjojaan, jopa Ingersollin pienoispatsaan.

Ingersollin lupaus
Mittava linkkikokoelma ja perustietoa ebglanniksi
Council for Secular Humanism
Mark Twain suomeksi

Alan Bitit

P.S Jos Sinulla on tiedossasi linkkejä tästä aiheesta, lisää ne TÄSTÄ:
Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter