Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


perjantaina, lokakuuta 3


 

Tulppaanit ja krookukset rauhoittavat

Jos et löydä etsimääsi asiaa sivun yläosasta, vieritä sivua alaspäin kunnes löydät etsimäsi. Jos et vieläkään löydä, tutki arkistoa.
Voit valita sanalistasta haluamasi sanat ja siirtää ne leikepöydälle ctrl+c ja sieltä Suomi24 hakukenttään komennolla ctrl+v. Jos haluat hakea lisää, palaa takaisin Plokkaa sivulle.

Sanat: istuta kukkasipuleita tulppaaneja krookuksia parvekkeelle parveke parvekelaatikko tulppaanimaa syksyn syysistutus syysistutukset istutukset istutus sipulit sipulikukat sipulikasvit krookus krookukset

Pienkerrostalossamme oli eilen taloyhtiön kokous. Pesutuvan suuren pöydän ympärille oli kokoontunut 16 perheestä peräti 8 edustajaa. Lienee ennätys alallaan. Rutiiniasioiden jälkeen siirryttiin kohtaan �Muut esille tulevat asiat�.
Yksi talon asukkaista piti innostavan ja innoittuneen puheen taloyhtiön pihan istutuksista. Puhujan mukaan kaunis ja vihreä sekä kukkiva piha rauhoittaa ja pitää pahantekijät loitolla.

-Puut, pensaat, penkit ja istutukset luovat viihtyisyyttä ja nostavat asuntojen arvoa, vetosi puhuja.

Me muut nyökyttelimme. Sain vain vaivoin nieltyä myrkyllisen huomautuksen siitä, että taloyhtiön pihalla olevat kukkalaatikot oli juuri kumottu ja multa levitetty pihalle ja että parin kuukauden aikana on taloyhtiömme asukkailta varastettu neljä polkupyörää. Kieleen puremisen syynä oli tietysti se, että kaikki tihutyöt ovat mitä ilmeisemmin ulkopuolisten ohikulkijoiden tekemiä.

Teoria ja käytäntö
Piha-ideologista puheenvuoroa seurasi arkinen keskustelu siitä kuka istutukset tekee, mitä ne maksavat ja miten jatkosta selvitään. Päätimme järjestää yhteisen kukkasipulien istutuspäivän ensi viikon keskiviikkona. Yksi talon asukkaista lupasi tarjota talkoolaisille puolukkajuomaa ja toinen lupasi leipoa pullaa. Varovainen ja viisas talon nestor neuvoi kysymään huoltoyhtiöltä jos se voisi kohtuuhintaan hoitaa istutuksen tulevina vuosina.
Nestoria katsottiin paheksuvasti. Mielipiteeseen ei otettu kantaa.
Hienoa jos kukkasipulien istuttamisesta tulee taloyhtiön jokasyksyinen perinne.
Itse asiasta olen samaa mieltä. Taloyhtiömme sijaitsee kaupungin keskustan alueella ja pihapiiriä ympäröin vanhan asutuksen vaahterat ja pihlajat. Tähän ympäristöön on helppo rakentaa pieni paratiisi keskelle kaupunkia. Odotan jo malttamattomana ensi kevään ensimmäisiä krookuksia ja tulppaaneja.

Istuta tulppaaneja ja krookuksia
Tulppaanimaan ensi kevääksi perustat parhaiten paikkaan, jossa tulppaanit saavat aurinkoa, ei kuitenkaan nurmikolle tai kovin paahteiseen paikkaan. Monivuotisten kukkien seuraan tulppaanit sopivat hyvin. Matalat kasvitieteelliset tulppaanit ovat erityisen viehättäviä isoissa ryhmissä myös näyttävien perennoiden vierellä.

Sipulit myynnissä
Syksyn 2003 tulppaanit ja muut sipulit ovat nyt myynnissä, Kukkasipuleiden istutukset onnistuvat syyskuussa heti maan jäähdyttyä "jääkaappi" -lämpötilan tuntumaan. Sipuleista kiinnostavimmat varataan heti alkusyksystä - ja seuraavan kerran niitä saa vuoden kuluttua. Nämä neuvot on plokattu puutarha.net sivulta.
Tulpaaneja

Parveke
Istuta lasitetun parvekkeen laatikoihin ja ruukkuihin kaikkia tarjolla olevia sipulikukkia. Iloitse keväisistä krookuksista, helmililjoista ja narsisseista. Istuta joukkoon myös erivärisiä esikoita. Onnella löydät sinisiä kevätkurjenmiekkaruukkuja tai ihastuttavia balkaninvuokkoja. Tulppaanit sopivat myös parvekkeelle. Ellei ruukkutulppaaneita ole saatavana, osta leikkotulppaaneita. Upota sopivan kokoisia lasipurkkeja multaan ja laita tulppaanit purkkeihin vähään veteen. Peitä mullan pinta koristekivillä tai sammalella. Lisää asetelmallisuutta koristeellisilla oksilla tai mustikanvarvulla
Huiskula

Näin istutat sipulikukkia
Hanki kukkasipuleita ohjeiden mukaan ja istuta niitä suurina ryhminä niin saat näyttävimmät istutukset.
Valitse hyvä istutuspaikka. Sipulit eivät siedä liikaa kosteutta. Paras paikka sipulikukille on rinne johon ei tule jääpoltetta.
Suurin osa sipulikukista viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla. Toisten kasvien tuoma varjostus on jo kukkineille sipulikukille eduksi, jotta ne voivat kerätä ravinnot talteen lehdistä.
Hyvän kukinnan saat aikaiseksi kun istutat sipulit oikeaan aikaan ja maa on sopiva sipulikukille. Sopiva maa on hiekkapitoinen ja sopiva lannoite on pitkävaikutteista (luujauho, sarvilastut, ja sipulilannoite)
Nice House

Sipulikukat
Kukkasipulien istutuksessa voi aivan vapaasti päästää mielikuvituksensa valloilleen ja istutella niitä yllättäviin paikkoihin. Itselleni on usein käynyt niin, etten enää keväällä muista kaikkia istutuksia ja ihmettelen, mitä kummaa maasta oikein nousee kasvamaan. Toisinaan kyllä käy valitettavasti päinvastoin: muisti toimii, mutta kukat eivät ilmaannu maan pinnalle.
Kukkasipulien istutuksessa voi aivan vapaasti päästää mielikuvituksensa valloilleen ja istutella niitä yllättäviin paikkoihin. Itselleni on usein käynyt niin, etten enää keväällä muista kaikkia istutuksia ja ihmettelen, mitä kummaa maasta oikein nousee kasvamaan. Toisinaan kyllä käy valitettavasti päinvastoin: muisti toimii, mutta kukat eivät ilmaannu maan pinnalle.
Sipulikukat

Hae myös hakusanoilla: piha pihatyöt pihan kunnostus taloyhtiö

Tulppaaniluettelo
Puutarhan aakkoset
Tee asumisesta iloinen asia

Alan Bitit
Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter