Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


keskiviikkona, marraskuuta 5


 

Clifton Karhu ja Marutei Tsurunen

Jos et löydä etsimääsi asiaa sivun yläosasta, vieritä sivua alaspäin kunnes löydät etsimäsi kohdan. Tai käytä selaimen omaa Muokkaa/Etsi toimintoa kirjoittamalla estimäsi sana hakukenttään. Jos et vieläkään löydä, tutki arkistoa.
Valitse sanalistasta haluamasi sanat ja siirtää ne leikepöydälle ctrl+c ja sieltä Suomi24 hakukenttään komennolla ctrl+v. Tämän sivun materiaali on tekijänoikeuslain alaista.

Sanat: clifton karhu marutei tsurunen martti turunen japani parlamentti kansanedustajaei-japanilöainen ei-japanilaissyntyinaen taiteilija puupiirrokset puupiirros puupiirrostaide Japanin Puupiirrostaiteilijoiden seura

Kolme tunnetuinta suomalaista hahmoa Japanissa ovat Marutei Tsurunen, Joulupukki ja Clifton Karhu. Martti Turunen eli Marutei Tsurunen lienee tuttu, ainakin nimeltä, useimmille suomalaisille. Saman voi sanoa Joulupukista. Mutta kuka kumma on Clifton Karhu?

Clifton Karhu (s. 1927 Minnesotassa) on kansainvälisesti tunnetuimpia Japanissa vaikuttavia taiteilijoita. Hän on japanilaisen puupiirrostaiteen grand old man. Hän on myös ainoa ulkomaalaisyntyinen taiteilija, joka on hyväksytty Japanin Puupiirrostaiteilijoiden Seuraan.

Suomalaisista vanhemmista Yhdysvalloissa syntynyt taiteilija on asunut vuodesta 1955 Japanissa, nykyisin Kiotossa ja Kanazawassa. Karhu opiskeli vuosina 1950-1952 Minnesota School of Artissa, mutta siirtyi Japanissa puupiirrostaiteen pariin. Aiheensa taiteilija ammentaa yleensä perinteisestä Japanista; vanhat kiotolaiset talot, puutarhat, palatsit, teehuoneet ja maaseudun maisemat nousevat eloon Karhun voimakkaiden viivojen ja värien leimaamassa taiteessa.

"En ole koskaan halunnut tehdä obskuranttia taidetta, koska pidän tärkeänä elämänmyönteisen asenteen ja hyvän mielen välittämistä", taiteilija kertoo.

Clifton Karhun matka Minnesotalaisesta siirtolaisperheen pojasta ja Yhdysvaltainen meriväen sotilaasta Japanin Puupiirroseuran jäseneksi on uskomaton tarina. Karhu lienee tälläkin hetkellä ainoa arvostetun puupiirroseuran ei-japanilaissyntyinen jäsen.

Lisää Karhusta

Suomessa Karhun teoksia esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1990 Retretissä. Hänen teoksiaan on lukuisten tunnettujen japanilaisten, yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten museoiden kokoelmissa.

Internetissä on varsin kattava kokoelma Karhu linkkejä. Linkkien laatu kertoo siitä että kysymyksessä on merkittävä amerikansuomalais-japnilainen taiteilija. Linkkien kuvagallerioiden kautta on mahdollisuus päästä tutustumaan Clifton Karhun taiteeseen.

Karhu aiheisia linkkejä
Print Gallery
Lisää kuvia
Printtejä

Marutei Tsurunen
Japanin senaatin suomalaissyntyinen jäsen, senaattori Marutei Tsurunen, saapui
Suomeen sunnuntaina 28. heinäkuuta 2002 Tokiosta klo 15.20. Marutei Tsurunen, entinen Martti Turunen, nousi 29.1. Japanin parlamentin ylähuoneeseen ensimmäisenä ei-japanilaissyntyisenä kansanedustajana.
Japanin demokraattista puoluetta edustava Tsurunen sai paikan hänen puoluetoverinsa luovuttua siitä. Marutei Tsurunen, 61, on syntynyt Pohjois-Karjalan Jaakonvaarassa. Vuonna 1967 hän muutti Japaniin lähetyssaarnaajaksi ja jäi maahan. Myöhemmin hän avioitui japanilaisen kanssa. Tsurunen jätti lähetystyön 1970-luvulla ja perusti kielikoulun Jugawaraan.
Vuonna 1992 hänet valittiin kotikaupunkinsa kaupunginvaltuustoon. Tsurunen vaaliteemoja ovat olleet mm. korruption vastustaminen ja Japanin yhteiskunnanmuuttaminen pehmeämmäksi. Lisäksi hän muuttaisi japanilaisen vanhustenhuollon suomalaisen mallin mukaiseksi. Tsrunen on myös innokas luomutuotteiden ystävä

Kouvolan Sanomat
Finfood – haastattelu
Kymen Sanomat – juttu
Puhe opiskelijoille 13 kesäkuuta 2003-10-27
Blue-eyed politician
Japani-aiheisia linkkejä
Japania ry.
Business and Politics
Tsurunen debuts at Diet
BBC News

Alan Bitit
P.S Jos Sinulla on tiedossasi linkkejä tästä aiheesta, lisää ne TÄSTÄ:
Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter