Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


tiistaina, marraskuuta 25


 

Jaakko ja pajunköysi

Jos et löydä etsimääsi asiaa sivun yläosasta, vieritä sivua alaspäin kunnes löydät etsimäsi kohdan. Jos et vieläkään löydä, tutki arkistoa. Tämän sivun materiaali on tekijänoikeuslain alaista.

Sanat: rajatieto huuhaa paranormaalit ilmiöt viljaympyrät new age pakanuus taikausko taikatemput noituus skepsismi skeptinen skeptikko skeptis huijaus huijarit vähättely epäily terve järki vaihtoehtoiset paranormal anomalies james randi iiro seppänen uri geller

Mies menee selvännäkijän vastaanotolle ja koputtaa kohteliaasti oveen.
-Kuka siellä?, kuuluu oven takaa.
Mies poistuu pettyneenä paikalta.


Monet huuhaata tutkineet ovat panneet merkille, että ihmiset haluavat tulla petetyiksi. Kun heille sitten kerrotaan asiasta, he suuttuvat kertojalle. Tämän on huomannut myös huijareiden paljastamiseen erikoistunut James Randi. Hän on saanut paljastustensa jälkeen jopa tappouhkauksia tyyliin �Jeesuksen nimeen� Randin tekee ajankohtaiseksi se, että hän on lupautunut esiintymään Iiro Seppäsen ensivuoden alkupuolella alkavassa ohjelmasarjassa �Mitä ihmettä�.

Skeptisiin perinteisiin ei kuulu, että ohjelma arvioidaan edeltäkäsin, mutta kun kysymys on MTV3:n ohjelmasta, toivoisi että Randin edustamaa kriittisyyttä ei peitetä katsojia kosiskelevan kummastelun alle.

Randi on ollut monessa mukana. Hän on tutkinut mm. Tutankhamonin haudan avaamiseen osallistuneiden henkilöiden elinikää. Hän havaitsi, että asianosaiset ovat kuolleet keskimäärin 73-vuotiaina, selvästi iäkkäämpinä siis kuin vuosisadan alkupuoliskolla oli tapana. Näin myytti Tutankhamonin kirouksesta pyyhkäistiin kerralla unohduksen maton alle. Tutkimustulos ei tietenkään tyydytä niitä, jotka haluavat uskoa että Faaraon kirous toimii vuosisatojen ylitse.

Vuosien varrella James Randi on kerännyt yli miljoonan dollarin palkkiosumman henkilölle, joka kykenee suorittamaan minkä tahansa paranormaalin ilmiön valvotuissa olosuhteissa. Palkkiosumma on kerätty 2000 dollarin sitoomuksin ympäri maailmaa.

Koska kiinnostus James Randia kohtaan noussee vuodenvaihteeseen mennessä, olen koonnut tähän pienen linkkikokoelman Randia ja hänen maailmaansa edustavista ja kritisoivista sivuista.

Vaikea ala
Randi on yrittänyt rakentaa henkilöprofiilia tieteellisen ajattelun hylkääjistä ja uskonparantajien kannattajista. "Ihmeiden kannattajat ovat enimmäkseen saippuaoopperoiden ja ammattipainin katsojia", Randi on todennut. (Lainaus sivulta)
En usko, siksi olen

Taikurit ja psi - pukki kaalimaan vartijana?
Thomas Mannin novellissa Mario ja taikuri on pääosassa pelottavia kykyjä omaava taikuri nimeltä Cipolla. Tavanomaisen ohjelmiston lisäksi Cipollan valikoimassa on kerrassaan yliluonnollisilta vaikuttavia numeroita. Taikuri tuntuu esimerkiksi tietävän, mitä ihmiset tahtovat - tai oikeammin taikuri saa heidät tahtomaan haluamallaan tavalla. (Lainaus sivulta)
Pukki kaalimaan

Mitä ihmettä?
Ohjelman vakioesiintyjiä ovat amerikkalainen katutaikuri Ray Eden sekä mentalisti-skeptikko James Randi, The Amazing Randi, jota asiantuntijapiireissä pidetään tämän päivän Uri Gellerinä. + Mitä ihmettä? > MTV3 > perjantaisin 30.1.2004 alkaen klo 21.30
MTV3

Journalisti
Skeptikko Lauri Gröhn tukeutuu Lehtimiehen ohjeisiin osoittaessaan sanomaansa journalisteille .Kohdassa yhdeksän todetaan, että tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on käsiteltäessä kiistanalaista asiaa.
Journalisti

Tee itse –auratesti
"Auroja" näkevät henkilöt voivat helposti testata kykynsä itse. Kokeeseen tarvitaan ehdottoman pimeä huone, korvalappustereot, nauhuri ja muutama apuhenkilö. "Näkijän" korville asetetaan korvat täysin peittävät kuulokkeet ja muut henkilöt liikkuvat pimeässä huoneen toisella puolella. Näkijä kuvailee muille heidän liikkeitään. Liikuskelijat kertovat koko ajan toiseen nauhuriin, osuiko oikeaan. Näin yksinkertaista se on! Epileptiset ja migreeniset aurat eivät tällä menettelyllä näy, joten ne voidaan kokeen avulla sulkea pois.� (Lainaus sivulta)
Huuhaan pääpiirteet

Pientä piruilua
Jotkut psyykikot ovat esittäneet täyden luottamuksen omiin kykyihinsä, mutta kritisoineet James Randin rahanhankkimisen olevan heidän arvonsa alapuolella. Heille JREF ehdottaa yli 1 000 000 dollarin palkkion voittamista, ja palkkiosumman lahjoittamista nälkään kuoleville lapsille, AIDS-tutkimukseen tai mihin tahansa hyväntekeväisyyskohteeseen. Auttavan käden antamisella ei ole muita esteitä kuin kykyjen puute.(Lainaus sivulta)
Skepsis

Hömppoämittari
Uskonnon ja rajatiedon linkkejä
Rajataieto/Skepsismi
Suositeltavaa materiaalia
James Randi Eduacatuinal Foundtation
Skeptics Sosiety
Skeptical Inquirer -lehden julkaisija
Randi Educational Foundation Info List
The Randi Paranormal Challenge
Jamesa Randi – Wikipedia
Randi links

Alan Bitit
P.S Jos Sinulla on tiedossasi linkkejä tästä aiheesta, lisää ne TÄSTÄ:
Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter