Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


perjantaina, marraskuuta 14


 

Teräksen piikillä kuonon päähän ja puukolla pitkin selkää

Jos et löydä etsimääsi asiaa sivun yläosasta, vieritä sivua alaspäin kunnes löydät etsimäsi kohdan. Jos et vieläkään löydä, tutki arkistoa. Tämän sivun materiaali on tekijänoikeuslain alaista.

Sanoja: puukko tuppiroska kauhavalainen marttiini kahva hela ylähela alahela niitti niitit renkaat poronsarvi hirvensarvi puhvelinsarvi visakoivu terä terät puukonterä välilevy leuku leukut tuppi linkkari linkkuveitsi puukon valmistus kurssi puukonvalmistuskurssi puukkokilpailu puukkomuseo puukkofestivaalit puukkoseppä puukon keräily slidkniv kniv knife sissipuukko ranger knife collector swiss army buck knife throwing gerber hunting pocket case kitchen kershaw butterfly automatic wholesale switchblade and benchmade smokey mountain works sharpener making survival custom fighting sog chef german sharpening discount global tactical cold steel smoky mountain works cutco sword boker puma spyderco combat bowie

�Puukko on osa suomalaista ja erityisesti kauhavalaista kulttuurihistoriaa. Se on palvellut joka miehen tärkeänä työvälineenä viime vuosikymmeniin saakka. Mikään tavallinen työkalu puukko ei sen sijaan ole ollut, vaan siihen on Suomessa aina liitetty jotakin maagista, elämää suurempaa. Iisakki Järvenpää, Keisarin puukkoseppä, on tunnetuin Kauhavan puukkovalmistajista. Yritys on perustettu vuonna 1879.�

Näin mainostetaan Kauhavan kaupungin sivulla. Kauhava onkin ottanut puukot omaksi jutukseen. Kaupungissa on paitsi puukonvalmistajia myös puukkomuseo kirjaston yhteydessä. Kesäisin Kauhavalla järjestetään Puukkofestivaalit. Kauhava sopii mainiosti suomalaisen puukon näyteikkunaksi. Puhutaanhan kansanlaulussakin häjyistä ja Kauhavan rumasta fallesmannista ja kaikki suomalaiset tuntevat sananpaukahroksen �Vaasan veri ei vapise, eikä Kauhavan rauta ruostu�.

Puukko oli todellakin aikaisempina vuosikymmeninä suomalaisen miehen – ja huomatkaa – myös suomalaisen naisen käden jatke. Joillakin paikkakunnilla tunnettiin myös lastenpuukot. Mistään mitättömästä asiasta ei siis ollut kysymys.

Puukkojunkkaruus oli yksi tapa käyttää puukkoa. Tämän kirjoittajalla ei ole tietoa, miten paljon esimerkiksi väkivaltarikoksissa käytetään puukkoa. Jonkin verran varmasti, koska puukko on varsin helposti saatavilla oleva teräase, vaikka laki lienee määritellyt julkisilla paikoilla kannettavan terän pituuden. Tässä Puukko-aihetta käsitellään sellaisena kuin se löytyy internetistä:

Monessa mukana
Vaikka puukko ei enää ole sellainen tarve-esine kuin vielä pari vuosikymmentä sitten, elää puukkoperinne edelleen. Mm. useissa maamme kansalais- ja työväenopistoissa järjestetään jatkuvasti puukonteko-kursseja. Puukkojen ympärille on kehittymässä myös oma estetiikkansa joka huomio puukon kokonaisvaltaisena käsityö- ja taide-esineenä.

Puukonvalmistus ja valmistuksessa käytettävä materiaali sekä valmiit tai puolivalmiit terät, helat, tupet ja valmistuksessa tarvittavat työkalut ovat tärkeä osa kotimaista pienteollisuutta. Mikä ilahduttavinta - Suomalainen puukko on huomioitu myös ulkomailla. Ulkomaiset lahjatavara- ja metsästysvälineliikkeet ovat ottaneet puukot valikoimiinsa. Laadukkaimman statuksen saavuttaneet puuko maksavat jopa muutama sata dollaria kappale.

Puukkojen tekeminen on hauskaa!
Siinä yhdistyy taide, tiede ja käden taidot: Kahva heloineen, terän muoto, tuppi ja kokonaisuus ovat esteettisiä asioita. Tietoa tarvitaan materiaaleista ja teräksen lämpökäsittelystä. Kädentaitoja tarvitaan lekan käsittelyn ja hienomekaanikon taitojen väliltä: metallityötä; puutyötä; jalometalleja ja high-tech materiaaleja. Ja tuppi ommellaan. - Olisiko sinusta puukontekijäksi?
Puukko info

Toinen mainio puukkosivu
Suomalainen puukkokulttuuri elää tällä hetkellä uuden tulemisen aikaa. Puukonvalmistus kursseja, puukkokilpailuja sekä puukko messuja järjestetään vuosittain maassamme lukuisia. Kuitenkin puukkoon liittyvä toimintamme on valitettavasti vielä lasten kengissä verrattuna muihin pohjoismaihin. Näissä puukko harrastus on voimissaan: töiden taso on erittäin korkeaa, osaavia puukkoseppiä on runsaasti, tarvikkeita, työkaluja sekä materiaaleja on tarjolla valtavasti.
Oman kulttuurimme elvyttäminen samalle tasolle edellyttää uusien harrastajien neuvomista ja innostamista. Myös puukkoon liittyvää tietoutta on pyrittävä jakamaan aiheesta kiinnostuneille. Puukko.Net`ssä on myös puukkoharjastajien töitä esillä.
Puukko.Net

Kovuus, sitkeys, terävyyden kesto
Terän valmistuksessa tehdään vaativa tasapainoilu terän kovuuden ja sit-
keyden välillä. Yksinkertaisesti sanottuna: kun terä karkaistaan ja pääste-
tään hyvin kovaksi, niin se kestää terävänä pidempään. Mutta mitä kovem-
pi (HRC) terä on, sitä vähemmän se kestää isku- tai vääntörasitusta - eli
terä menee helpommin poikki. Kovuuden mukana tulee haurautta
Materiaali

Taisto Kuortin puukkosivu
Suomalainen ja puukko on 2500 vuotta vanha erottamaton yhdistelmä. Entisinä aikoina puukko killui turvan tuojana kantajansa sivulla. Joskus käsivarren mittaisena, tai omistajansa kämmenen leveyttä tavoitellen. Se liikkui isäntänsä mukana kaikkialla, pelastaen tämän jäisestä avannosta, tai vapautti juhdan kaatuneen kuorman puristuksesta. Puukko on ollut suomalaisen ensimmäinen apu ja viimeinen hengen turva. Se synnytti iloisen pajupillin, räikeästi soivan tuohisen paimentorven, tai sulosävelin soivan puisen kanteleen.
Taiston puukkosivu

Puukosta
Puukko on perinteinen suomalainen työkalu, joka kuuluu tärkeänä osana suomalaiseen kulttuuriin. Sitä on käytetty - ja käytetään edelleen puun veistämiseen, koristeiden kaivertamiseen, eläinten nylkemiseen ja kalan perkaamiseen.
Puukko on paitsi työkalu, myös kaunis koriste-esine. Kahva, terä ja tuppi ovat parhaimmillaan käsityötaidon helmiä. Pirkanmaan käsi - ja taideteollisuusoppilaitoksen opintosuunnitelmaan kuuluu puukonvalmistus, jota tehdään eri osastojen välisenä yhteistyönä.
Puukko- Knife –Cuchillo

Partiopojan kaveri
Mitä sinä ottaisit ensimmäisenä mukaan retkelle? Makuupussi on toki kiva ja tuskin kukaan selviää viikonloppua hengissä ilman karkkipussia, mutta jos mietimme mikä on jotakin sellaista, mitä ilman ei aivan varmasti tule toimeen luonnon armoilla, tulee puukko aika nopeasti mieleen. Tässä maailmassa on kuitenkin niin paljon erilaisia puukkoja, että oman oikean ja ennen kaikkea parhaiten käteen sopivan valitseminen on varsin vaikeaa.
Kaveri

Osta netistä
Nykyaika on tehnyt kaiken helpopsi,jopa puukonvalmistajalle. Internet kaupoista saa kaiken tavitsevamsa ja valinnanvaraakin on. Parhaimmat netin kaupappalliset nettisivut sisältävät runsaasti ohjeita ja materiaalitietoa. Erinomainen esimerkki on myös suomenkielinen Brisa –sivusto – Knife makers supply
Brisa

Näillä pääset alkuun

Narrow blade
Kellam knives
The puukko
Knife World
Knife Center
The custom knife directory
Knifemaker
Knife collector
National knife collector
Swiss army knife

Alan Bitit
P.S Jos Sinulla on tiedossasi linkkejä tästä aiheesta, lisää ne TÄSTÄ:
Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter