Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


keskiviikkona, helmikuuta 25


 

filetype: hakulausekkeessa 3

Sanoja: filetype, google-haku, google, haku, hakulause, hakulauseke, hae, kysele, filetype-kysely

Verkon tekstitietokannoista tavoitettavat laadukkaat tekstit ovat yleisesti pdf-tiedostoina. Ne löydät Enirolla tai Googlella lisäämällä hakuriville seuraavaa:

etsittävä sana(t) filetype:pdf

Voit etsiä myös doc, rtf, xls (exel taulukko) tai ppt (powerpoint esitys) tiedostoja. Nämä ovat tavanomaisimmat mutta Google osaa etsiä myös Microsoft Works tiedostoja (filetype:wps), Microsoft Write tiedostoja (filetype:wri), Lotus WordPro tiedostoja (filetype:lwp) ja WordPerfect (WPD ja WP-tiedostoja). Teoriassa Googlen pitäisi löytää muitakin tiedostotyyppejä. En ole niitä kuitenkaan jaksanut kahlata lävitse.

Vinkkejä ja esimerkkejä
Etsi Googlen kuvahausta png tiedostoja kirjoittamalla hakukenttään filetype:png. Esimerkiksi marilyn filetype:png.

Hakulause web page evaluation checklist filetype:pdf palauttaa kaikki pdf-muodossa olevat sivut, joilta löytyvät ilmaukset ”web”, ”page”, ”avaluation” ja ”checklist”

Kokeile: allergia astma tutkimus yhdistys filetype:pdf

Voit liittää hakulausekkeeseen myös OR operaattorin. Haun muoto on silloinseuraava: email security filetype:pdf OR filetype:doc. Lausukkeella haet tiedostoja sähköpostin turvallisuudesta, joiden loppupääte on sekä pdf että doc.
Kokeile: tietoturva filetype:pdf OR filetype:doc Or filetype:rtf Kirjoita OR isoilla kirjaimilla tai filetype:pdf allergia lapset OR aikuisten allergia

Google ei ole listannut filetype-hakuun Corellin cdr-tiedostoja. Saat niistä kuitenkin listauksen kirjoittamalla: filetype:cdr inurl:cdr Filetype operattorin käyttäminen auttaa löytämään laadukkaita dokumentteja tai vaikkapa valmiiksi tutkittuja tai tulkittuja exel-talukoita. Jälkimmäisten suhteen kannattaa olla tietysti tarkkana.
Liittämällä hakulausekkeeeseen ppt eli powerpoint päätteeen – saatat löytää sekä sisällöllisesti että visuaalisesti upeita teoksia.

Happy computing

Alan Bitit

P.S Jos Sinulla on tiedossasi linkkejä tästä aiheesta, lisää ne TÄSTÄ:

Jos sinulla ei ole Adobe Readeria tietokoneellasi, sinut ohjataan automaattisesti Internet-sivulle, josta voit ladata sen ilmaiseksi.)
Links to this post:

Luo linkki<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter