Plokkaa on Alan Bitin yksityinen harrastus ja päänsärky


keskiviikkona, maaliskuuta 17


 

Syvälle tiedon maahan 16

Deep Web tai Invisibleweb koostuu valtaosin tietokannoista, joiden sisältöön ei ole linkkejä. Teuvo Arolainen on selvittänyt asiaa mainiossa artikkelissaan Journalistiliiton nettisivulle kirjoittamassaan artikelissa ”Haku netistä on nyt entistä suoraviivaisempaa”.

Arolaisen mukaan: ”Hakukoneet ei löydä mitään sellaisia sisältöjä, joihin ei ole linkkejä ja joiden tavoittamiseksi on tarpeen tehdä sanahaku tietokannan omilla Internet-sivuilla tai käyttää valikkoa haun valintojen tekemiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi tieteelliset tietokannat, kuten viite-, tilasto tai faktatietokannat tai tieteelliset tai tekniset tietokannat, tai vaikkapa urheilun tulospalvelut.
”Deep Web -ongelmaan on osittainen, joskin käyttäjille työläs ratkaisu: Internetin sisältämistä tietokannoista on erinomaisia listoja, erityisesti ulkomailla. Sen sijaan kotimaisista tietokannoista ei ole hyvää listaa, mutta koulutusta tietokantojen löytämiseen ja tutkimiseen tuottaa esimerkiksi Tampereen yliopiston journalismin tutkimusyksikkö. Suositeltavaa on myös tehdä aina hyvään tietokantaan törmätessään välittömästi merkintä Internet-selaimen henkilökohtaiseen osoiteluetteloon.”
Arolaisen artikkelikokonaisuudessaan

Eräiden arvioiden mukaan deepweb siältää ¾ enemmän tietoja kuinns. näkyvä internet. Ja mikä parasta. Kaikki tämä hakukoneille näkymätön tieto on luokiteltua ja monen seulan lävitsekäynyttä tutkimustietoa, jonka tuottajina ovat pääasiassa maineikkaaan yliopistot ja arvoistetut tutkimuslaitokset.
Näkymättömän internetin resursseihin pääset tutustumalla Kai Halttusen mainion resurssisivvun kautta tai klikkaamalla itseoi suoraan jollekin invisiblewebin monista kokoomasivuista.

Kai Halttuinen
CompletePlanet
Tilke (Tieteellisten kirjastojen etusivu)
Syväwebin hakuohjelmia

Alan Bitit










<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

  • Counter Stats
    car leasing
    car leasing Counter